Als ouders van een zorgintensief kind zoals Thijs, weten we als geen ander hoe belangrijk een vast ritme en structuur zijn. Waar vakanties voor veel gezinnen betekenen dat alles mag en niets moet, hebben wij geleerd dat die aanpak voor Thijs niet werkt. Daarom kiezen wij ervoor om ook tijdens vakanties opvang te regelen. Dit besluit wordt vaak niet meteen begrepen, maar voor ons draait het om wat het beste is voor Thijs én voor ons gezin. In deze blog kun je precies lezen waarom wij kiezen voor opvang tijdens vakanties.
Het belang van continuïteit
Thijs gedijt op een vaste structuur. Dagelijks terugkerende routines zoals opstaan, eten, spelen en rustmomenten geven hem houvast. Als die continuïteit wegvalt, zien we dat hij zich sneller overweldigd voelt, wat kan leiden tot frustraties of spanningen. De vakantieperiode, waarin veel kinderen genieten van onverwachte uitstapjes en spontane activiteiten, is voor Thijs juist een tijd waarin hij die voorspelbaarheid extra nodig heeft.
Bij een gespecialiseerde opvang weten we dat er vaste dagritmes zijn die aansluiten bij wat hij gewend is. Dat biedt hem niet alleen rust, maar helpt ook bij het behouden van vaardigheden en het voorkomen van regressie. Voor ons is het een geruststellende gedachte dat hij op een vertrouwde manier wordt begeleid.
Zorg voor het hele gezin
Een vakantie waarin we de zorg volledig zelf dragen, kan enorm intensief zijn. Het is belangrijk dat we ook tijd maken voor onszelf als ouders. Door te kiezen voor opvang, creëren we ruimte om als echtpaar even op adem te komen. Die balans zorgt ervoor dat we de tijd die we wél samen met Thijs doorbrengen, ook echt kwaliteitstijd is.
Natuurlijk is Thijs met de kerstdagen thuis. Ik ben zelf ook jarig op tweede kerstdag, dus wel zo gezellig als we dan gezamenlijk thuis zijn. Maar de 27e gaat hij weer terug in het ritme bij de opvang.
Wat maakt gespecialiseerde opvang uniek?
De opvang waar Thijs naartoe gaat, is meer dan alleen een veilige plek. Het is een omgeving waar professionals werken die zijn behoeften begrijpen en er adequaat op inspelen. Ze organiseren activiteiten die zowel stimulerend als rustgevend zijn, en zorgen ervoor dat zijn dag voorspelbaar blijft.
Daarnaast biedt de opvang Thijs de kans om te socializen met andere kinderen, wat hem zichtbaar goed doet. Voor ons is het fijn om te zien dat hij zijn eigen momenten van plezier heeft, terwijl wij even opladen.
De reacties die we krijgen
Wanneer we ons plan voor vakantieopvang delen, stuiten we soms op onbegrip. “Is een vakantie niet bedoeld om samen te zijn?” horen we dan. Voor ons voelt dit juist als samen zijn, omdat we op deze manier zorgen dat iedereen in het gezin krijgt wat hij nodig heeft. Het draait om balans: Thijs behoudt zijn structuur, en wij krijgen de ruimte om ook aan andere aspecten van ons gezinsleven aandacht te geven. We hebben namelijk ook een paar dagen tijd nodig om wat kasten uit te ruimen voor de verhuizing, die al zeer binnenkort gaat plaatsvinden. Zo spannend!
Een keuze met liefde
Kiezen voor vakantieopvang is geen gemakkelijke beslissing, maar wel een die we met liefde maken. Het helpt ons om als gezin gezond en gelukkig te blijven. De glimlach op Thijs’ gezicht als hij terugkomt van een fijne dag bij de opvang bevestigt dat we het juiste doen.
Voor ouders van zorgintensieve kinderen is het niet altijd eenvoudig om die balans te vinden, maar opvang tijdens vakanties kan echt een wereld van verschil maken – voor het kind én voor het gezin.
Yvonne Van Leeuwen says:
Ik herken heel veel in je blog.
Wij brengen onze zoon ook naar de vakantie opvang, daar is regelmaat ,en die valt weg thuis in de vakantie, langer in bed(uitslapen, later ontbijten enz enz).
Hij gaat er graag heen, ziet zijn vriendjes weer en doen leuke activiteiten die aansluiten op de behoefte van het kind.
Een blije zoon, als hij weer thuis komt..
zo mooi om dat te zien