Laten we voorop stellen dat ik absoluut geen professional ben en ik deze blog schrijf vanuit mijn eigen ervaringen. Onze Thijs is 6 jaar en meervoudig gehandicapt. Hier kwamen we achter, toen hij tussen de 9 maanden en een jaar was. Door gesprekken met de kinderarts van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft, zijn we doorverwezen naar Basalt Revalidatie. Daar is Thijs begonnen toen hij bijna 2 jaar was bij de therapeutische peutergroep (TPG). Via de maatschappelijk werker bij Basalt zijn we gewezen op de mogelijkheden van zorg vanuit de jeugdwet. En op dit moment zijn we bezig met de overgang van jeugdwet naar Wlz.
Zorg vanuit jeugdwet
Omdat Thijs zich niet ‘binnen de lijntjes’ ontwikkelde en intensieve zorg nodig had, klopten we aan bij onze gemeente Berkel en Rodenrijs. We wilden graag specialistische kinderopvang voor hem, want de reguliere kinderopvang kon hem niet geven wat hij nodig had én we wilden een aangepaste kinderstoel. Na vaak bellen (vooral huilend, omdat ik het niet meer aan kon) met de gemeente, kwamen een jeugdconsulente en een dame van de wmo op bezoek. Zo hebben we het medisch kinderdagverblijf (jeugdwet) en een aangepaste eetstoel (wmo) vergoed gekregen vanuit de gemeente. Daarna volgden onze zorgverlener thuis, de specialistische bso, het logeerhuis en taxivervoer, die betaald werden vanuit de jeugdwet (gemeente dus). Vanuit wmo hebben we een buggy, de cloudcuddle, een driewielfiets (die hebben we alweer ingeleverd), een tandemfiets en een aangepaste autostoel in bruikleen.
Nadelen jeugdwet
Ik wil je er nogmaals op wijzen dat deze blog geheel onze ervaring is. Het kan voor anderen best anders zijn. Als je zorg ontvangt vanuit de jeugdwet, dien je elk jaar weer opnieuw de indicatie verlenging aan te vragen. En omdat we gebruik maken van behoorlijk wat verschillende zorginstanties, moeten we elk jaar een behoorlijk pak papier invullen en maar hopen dat de indicaties verlengt worden. Een enorme papier rompslomp, want je moet weer helemaal opnieuw aantonen dat jouw kind meervoudig beperkt is. Daarom werd ons geadviseerd om zorg uit Wlz aan te vragen.
Waarom overstappen naar Wlz?
Wlz staat voor Wet langdurige zorg. Als je kunt aantonen dat je kind voor de rest van zijn leven intensieve zorg nodig heeft, dan kun je zorg uit Wlz aanvragen. Als je aanvraag wordt goedgekeurd is het voor de rest van zijn/haar leven. Je hoeft dan niet jaarlijks de indicatieverlenging aan te vragen. Ook hoef je niet voor elke zorginstantie, die je wilt inschakelen, toestemming te vragen van de gemeente. Vaak als een gemeente de zorginstantie niet kent, dan geven ze geen toestemming. Bij Wlz heb je dat zelf in de hand en ben je daar zelf baas over.
De Wlz aanvragen
Je hoort behoorlijk wat horrorverhalen over Wlz aanvragen. Het is makkelijk als jouw kind een diagnose heeft, maar als je die niet hebt, dan kunnen ze behoorlijk moeilijk doen. Aangezien Thijs geen diagnose heeft, stonden we al 3-0 achter in de aanvraag. We moesten dus zorgen dat er een goed onderbouwde aanvraag was. Met hulp van de maatschappelijk werker en de orthopedagoog van school, hebben we een goed onderbouwde Wlz aanvraag kunnen schrijven en op 29 januari opgestuurd naar het CIZ. Het CIZ is ook de instantie, die de dubbele kinderbijslag beoordeeld. Ja, bij een zorgintensief kind, kun je vanaf 3 jaar recht hebben op dubbele kinderbijslag. Binnen een week kregen we een telefoontje dat er iemand van het CIZ op huisbezoek zou komen op 15 februari. Thijs moest er ook bij zijn. Patrick deed het gesprek met die meneer en het was eigenlijk al direct duidelijk dat we Wlz zouden krijgen. En wel, per direct. Wauw, was dat even snel geregeld binnen twee en een halve week!
Het heeft wel een staartje
Direct hebben wij onze zorginstanties geïnformeerd dat we zorg vanuit Wlz krijgen. Heel fijn natuurlijk, maar het daadwerkelijk overzetten heeft nogal wat voeten in de aarde. Nou ja, vooral geduld. De gemeente stopt per direct met het betalen van de zorginstanties. Op zich logisch, maar de pot met geld vanuit Wlz is nog niet beschikbaar. Wij hebben aan de zorginstanties gevraagd of ze de zorg willen doorleveren en dat ze met terugwerkende kracht vanuit Wlz betaald worden. Alle zorginstanties gingen akkoord. Ook de taxi. Alleen…….kreeg ik op vrijdag een telefoontje van school, dat de taxi van Thijs er niet was. Ik belde de vervoerder en die zei dat ze niet konden rijden als de nieuwe pot geld nog niet paraat stond. Furieus was ik…Stond dat kind daar!! Terwijl ze het nog hadden toegezegd! Pfffft, dit krijgt nog een staartje. We zitten nog steeds in de overgangsperiode en hebben maandag 13 maart een afspraak met het zorgkantoor. Wordt vervolgd in een volgende blog.
Monica says:
Heel mooi. Hoe jij dit schrijf. Je. Vind het altijd. Zo geweldig. Om te lezen. Je tiktok te volgen met zelf. Een. Kind met. Verstandelijke beperking autisme adhd taal en spraak en ontwikkeling achterstand. Is het fijn om te lezen hoe andere het doen ook wij zitten in de molen van. Wlz. Maar. Hier. Duurt het lang en. Kijken ze te veel na de autisme kant dus nog steeds. Afwachten