Thijs is een flinke kerel met een groot knuffelgehalte en een ontwikkelingsachterstand. Hij is enorm guitig, altijd vrolijk en lacht naar iedereen. Ik hoor vaak van mensen dat, wanneer ze een offday hebben, ze weer vrolijk en blij worden bij het zien van een foto of filmpje van Thijs. Hij is in januari 3 jaar geworden en is lekker ondeugend. Dat hoort bij zijn leeftijd.
Wanneer weet je dat je kind een ontwikkelingsachterstand heeft
Het eerste jaar dachten we dat hij wat langzaam was, omdat er zoveel energie ging naar het ademhalen. Pas met 14 maanden kon hij los staan aan tafel. Maar zo wankelend als wat. Dat zet je wel aan het denken. We zijn met Thijs naar Fysiokids in Berkel en Rodenrijs gegaan. Fysiotherapie voor kinderen. Wauw, wat zijn we daar goed op weg geholpen! Wij leerden een manier om Thijs te leren om van lig naar zit te komen. Daar hebben we in de zomervakantie hard aan gewerkt en het lukte! Met 18 maanden kon Thijs eindelijk zelf van lig naar zit komen.
Zelf merk je niet echt dat je kind langzaam is of een ontwikkelingsachterstand heeft. Dat merk je pas als de babyâs die veel later dan Thijs bij het reguliere kinderdagverblijf komen, hem compleet voorbij lopen qua ontwikkeling. Dat doet zeer als moeder. Patrick had er minder moeite mee. Onze goede vrienden hebben een dochtertje, die 6 weken ouder is dan Thijs. Ook die zag ik veel grotere sprongen maken dan onze vrolijkerd. Als je dat aan mensen verteld, dan wordt je al gauw geconfronteerd met clichĂ©s: âJa, meisjes zijn nou eenmaal wat sneller dan jongensâ. En toch voelde het niet goed.
Dyspraxie of DCD
Ik bezocht een therapeut, Kim Crosbie (aanrader!), die me op het spoor heeft gezet om meer mijn eigen gevoel te volgen en dichter bij mijn ware ik te komen. Zij heeft Thijs 1x gezien bij het intakegesprek en daarna begon ik haar, in een aantal sessies, te vertellen over de ontwikkeling van Thijs. Er komt tijdens die sessies nog veel meer aan bod, maar dat is voor nu te veel om even te beschrijven. Kim kwam al vrij snel bij me met de vraag of ik weleens van de aandoening Dyspraxie had gehoord. Nee dus. Ik ben me erin gaan verdiepen en dit zou weleens heel goed kunnen passen bij wat Thijs laat zien. Wauw, wat een eye opener! Dyspraxie wordt ook wel dcd genoemd en ontwikkelingsachterstand past daar ook zeker bij. Er zijn veel mensen die dit hebben, maar het vaak niet weten. Het definitief vaststellen van dyspraxie kan pas als Thijs ietsje ouder is.
Grove en fijne motoriek
Thijs is gaan lopen toen hij bijna 2,5 jaar was. Hij is nu ruim drie en heeft een âapartâ loopje. Hij wankelt nog wat en valt vaak, maar hij kan nu al een klein rondje meelopen als we Misty uitlaten. Dat is echt leuk! Afgezien van âpapaâ en âmamaâ (wat hij sinds een week meer gericht zegt) praat Thijs (nog) niet. Thijs kan eten met zijn handen of hapt van een aangereikte vork. Zelf prikken of scheppen lukt (nog) niet. Fijn motorisch is dus nog een uitdaging. Grof motorisch gaat hij flink vooruit. We hebben sinds kort voor Thijs een aangepaste stoel. Daar zit hij een stuk stabieler en rustiger in dan op de Kidsmill kinderstoel. Daar had hij veel te veel ruimte om te bewegen en ging dan ook vaak schommelend met stoel en al door de keuken. Wat mij enorm op de zenuwen werkte. Ook zette hij zijn voeten af tegen de eettafel en leunde dan enorm ver achterover met zijn stoel. Dat waren angstige momenten. Gelukkig is hij nooit echt achterover geklapt met de stoel.
2 thoughts on “Wie is Thijs?”